www.krasnevanoce.cz

Vánoční lekníny s karamelovým krémem

Tyto lekníny jsou vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale upoutají pozornost i na svatbě.
Na první pohled vypadají složitě, ale stojí za to je vyzkoušet. Jsou vynikající.
 
Ingredience:
 
Těsto:
300g hladká mouka
100g cukr moučka
200g másla nebo Hery
1 lžíce smetany (33%)
1 žloutek
strouhaná kůra z 1 citronu
 
Karamelový krém:
1 ks karamelo -  nebo 2 hodiny vařit salko
300 - 350g másla
1 lžíce rumu  
 
Na dozdobení:
rybízová marmeláda
tmavá čokoládová poleva
marcipán na kytičky nebo hotové cukrové kytičky
 
 
Postup přípravy:
 
Na stůl si prosejeme mouku a moučkový cukr, nastrouháme kůru z citronu,  přidáme změklé máslo, smetanu a žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
 
Těsto vyválíme a vykrajujeme stejný počet kytiček a hvězdiček. Kytičky klademe na plech vyložený pečicím papírem a hvězdičky dáváme do formiček na košíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Hvězdičky po upečení opatrně vyklopíme.
 
Kytičku potřeme marmeládou a opatrně na ni přilepíme hvězdičku.
 
Příprava krému : Změklé máslo vyšleháme a po lžících přidáváme karamelo. Nakonec přidáme rum a ještě chvíli šleháme.
 
Krém dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou cukrářskou špičkou  a stříkáme ho do hvězdiček do tvaru pusinky. Potom dáme ztuhnout do lednice.
 
Pomocí kávové lžičky polijeme čokoládovou polevou, jen lehce, aby nestékala. Nakonec dozdobíme připravenými kytičkami.

Lenka Chládková

DO VÁNOC ZBÝVÁ