Suroviny:
30g droždí (kvasnice)
3 vaječné žloutky
1 špetka soli
1 vanilkový cukr
450g polohrubé mouky
150g cukr moučka
100g hery (rostlinný tuk)
300ml mléka
hrst rozinek (namočíme v rumu)
citronová kůra
plátky mandlí
Příprava kvásku:
Do vlažného mléka nasypeme vanilkový cukr a nalámeme droždí, necháme chvilku, než se udělá kvásek.
Postup přípravy těsta:
Do polohrubé mouky přidáme ingredience, tedy žloutky, cukr, sůl, heru, nastrouháme citronovou kůru, zalejeme kváskem a mícháme, než nám jde těsto od vařečky. Přidáme rozinky a ještě jednou zamícháme.
Přikryjeme utěrkou, postavíme na teplé místo a necháme kynout cca jednu hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 kousků, z kterých vyválíme podlouhlé válečky. Začneme plést.
Pleteme 3 řady, které budeme na sebe skládat. Tedy 4, 3, 2. Jakmile upleteme, poskládáme jednotlivé řady na sebe, a aby se nám patra neposunula, zpevníme špejlemi. Natřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a necháme opět vykynout.
Předehřejeme si troubu a pečeme asi na 230°C cca 50 minut (elektrická trouba), pokud máme plynovou, samozřejmě přizpůsobíme zkušenostem se svou troubou.
Přejeme, ať se Vám vánočka podaří a uvidíte, jak rychle se po ní zapráší.
Krájíme až vánočka vychladne, pokud se rodinné osazenstvo nemůže dočkat, vydržte alespoň, než bude vánočka alespoň vlažná, aby se při krájení nezdrcla...
https://www.krasnevanoce.cz/vanocni-recepty/vanocka/133-babiccina-vanocka#sigProId0cce974c74