www.krasnevanoce.cz

Babiččina vánočka

Suroviny:

30g droždí (kvasnice)
3 vaječné žloutky
1 špetka soli
1 vanilkový cukr
450g polohrubé mouky
150g cukr moučka
100g hery (rostlinný tuk)
300ml mléka
hrst rozinek (namočíme v rumu)
citronová kůra
plátky mandlí

Příprava kvásku:

Do vlažného mléka nasypeme vanilkový cukr a nalámeme droždí, necháme chvilku, než se udělá kvásek.

Postup přípravy těsta:

Do polohrubé mouky přidáme ingredience, tedy žloutky, cukr, sůl, heru, nastrouháme citronovou kůru, zalejeme kváskem a mícháme, než nám jde těsto od vařečky. Přidáme rozinky a ještě jednou zamícháme.
Přikryjeme utěrkou, postavíme na teplé místo a necháme kynout cca jednu hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 kousků, z kterých vyválíme podlouhlé válečky. Začneme plést.

Pleteme 3 řady, které budeme na sebe skládat. Tedy 4, 3, 2. Jakmile upleteme, poskládáme jednotlivé řady na sebe, a aby se nám patra neposunula, zpevníme špejlemi. Natřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a necháme opět vykynout.

Předehřejeme si troubu a pečeme asi na 230°C cca 50 minut (elektrická trouba), pokud máme plynovou, samozřejmě přizpůsobíme zkušenostem se svou troubou.

Přejeme, ať se Vám vánočka podaří a uvidíte, jak rychle se po ní zapráší. 

Krájíme až vánočka vychladne, pokud se rodinné osazenstvo nemůže dočkat, vydržte alespoň, než bude vánočka alespoň vlažná, aby se při krájení nezdrcla...

Média

Více z této kategorie: Vánočka od Leničky »

DO VÁNOC ZBÝVÁ