Suroviny těsto:
21 dkg hladké mouky
14 dkg tuku
7 dkg cukru
2 žloutky
1 vanilkový cukr
krém dle vlastní chuti
tmavá poleva v sáčku
Čokoládový krém suroviny:
100g másla
1 čokoládový pudink (prášek)
1 lžíce kakaa
moučkový cukr
0,5l mléka
Postup výroby:
Na vále smícháme mouku s tukem. Přidáme cukr, žloutky a důkladně propracujeme.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie, vložíme do ledničky a necháme 24 hodin odpočinout.
Odkrojíme malou část těsta kterou vyválíme na tloušťku 2 mm. Těsto se kterým zrovna nepracujeme odkládáme do ledničky.
Z těsta vykrajujeme pomocí kovových vykrajovátek různé tvary.
Vykrájené kousky rozložíme na plech a pečeme 7 minut na 180°C.
Cukroví necháme vychladnout a po té slepujeme krémem.
Postup výroby krému na slepování cukroví:
Většinu mléka vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Mezi tím do zbylého mléka přidáme čokoládový pudink a kakao a vše důkladně promícháme. Když se mléko vaří přidáme připravenou směs a důkladně mícháme dokud nezačne houstnout. Zhoustlý pudink slijeme do skleniček a necháme vychladnout. Do mísy vložíme změklé máslo a moučkový cukr dle chuti. Třeme malou vařečkou dokud nezbělá (v bílé míse je směs jemně žlutá).
Po malých lžičkách opatrně přimícháváme studený pudink (ne všechen).
Rozehřejeme polevu dle návodu, ustřihneme roh tak, aby vznikla malá dírka a cukroví nazdobíme. Pokud chceme jemnější detaily můžeme použít párátko.
Recept nám zaslala Lenka Ugrinová
- Linecké motýlci Linecké motýlci
- Linecká srdíčka Linecká srdíčka
- Linecké rybyčky Linecké rybyčky
- Linecký pátček Linecký pátček
- Linecké houby Linecké houby
- Linecké s krémem a čoko Linecké s krémem a čoko
https://www.krasnevanoce.cz/vanocni-recepty/vanocni-cukrovi/139-linecke-cukrovi-s-kremem-a-cokoladovou-polevou#sigProId9a7f7c3f7e